Ha lassan indul a Windows

 

A gép bekapcsolása és a Windows elindulása után még hosszú percekig képtelenség dolgozni a gépünkkel? Íme, egy remek megoldás erre a problémára.

Mit tegyünk, ha bosszantóan sokáig tart, amíg elindul az operációs rendszer?
Egy frissen telepített Windows általában könnyedén indul és működik. Ám minél több alkalmazást telepítünk, s ezek közül minél több szeretne automatikusan elindulni, annál inkább lassul a rendszer indulása, sőt, legtöbbször a működése is.

Ráadásul ma már rengeteg olyan program van, amely saját funkcióinak elérését úgy gyorsítja, hogy un. “helper” alkalmazást indít el a rendszer bootolása után. Ezek többnyire a nagyobb szoftverek, mint az OpenOffice, Microsoft Office, iTunes, Adobe Reader stb. A sok kis segéd bizonyára jól is jön amikor munkára fogjuk az adott programot, viszont korántsem olyan jó, ha ezek az automatikusan induló programok a Windows elindulása után gyakorlatilag „egyszerre” szeretnének elindulni.

Szerencsére néhány ügyes alkalmazás segítségével felderíthetjük, hogy mi minden szeretne önálló életre kelni a rendszer indulásakor és nem csak letilthatjuk ezeket, hanem akár el is tolhatjuk az indulásukat. Ezzel a rendszer megússza, hogy minden egyszerre zúduljon a nyakába, amit azzal hálál meg, hogy gyorsabban foghatunk neki az érdemi munkának. A kevésbé fontos háttéralkalmazások ráérnek később is betöltődni.

Az ilyen alkalmazások közül az egyik legjobb a Soluto, amely közösségi alapokra építve dönti el, hogy mi az, amit érdemes elindítani, mi az, amit nem, illetve azt is elárulja, mi az, ami ráér elindulni később.

Egy másik programmal – Startup Delayer – természetesen teljesen letilthatjuk egy-egy alkalmazás automatikus indulását, de ami ennél sokkal érdekesebb, lehetőségünk van az indulás elodázására is, mégpedig többféle szempont szerint. Az egyik, hogy meghatározunk egy adott várakozási időt a rendszer indulásától számítva. Ha akarjuk, akkor a ritkán használt program akár egy órás késéssel is indulhat. Köthetjük az indulást a processzor használathoz is, vagyis az adott program majd csak akkor indul el, ha a CPU az általunk meghatározott százalékban „unatkozik”.

Emellett olyan opciókat is választhatunk, amelyek segítségével a programok indulását felhasználói engedélyhez, vagy éppen egy előzőleg automatikusan elinduló programhoz kötjük. De adott esetben akár az is megoldható, hogy egy-egy alkalmazás csak bizonyos napokon induljon el automatikusan. Utóbbi egyébként már a Premium változat kiváltsága, vagyis ezt az ingyenes verzióval sajnos nem lehet megoldani.

A program emellett tartalmaz egy folyamatkezelőt is, így a háttérben futó folyamatokat is szabályozhatjuk vele, illetve szintén a Premium változatnál, egyetlen kattintással tudunk a kiválasztott folyamatokhoz automatikus indítási szabályt létrehozni.

A Startup Delayer kiváló megoldás, hogy megregulázzuk automatikusan induló szoftvereinket. Kár, hogy néhány praktikus funkciót csak pénzért kapunk meg benne, igaz, az alap lehetőségek pedig az ingyenes változatban is rendelkezésre állnak. Ha pedig mégsem barátkoznánk meg vele, bevethetjük helyette a Solutót, vagy más hasonló ingyenes segédprogramot.

 

vissza a címoldalra

Név:
E-mail:
 
 


bulac.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!